Güncel Olaylar
The UK has released new guidelines during the World Economic Forum (WEF) to help governments accelerate the deployment of trusted AI solutions.
AI is proving itself to be an important tool in tackling some of the biggest issues the world faces today; including coronavirus and climate change. However, some public distrust remains.
5G’nin ötesi… Makine öğrenmesine yönelik çalışmalar 6G’nin gelişimine katkı sağlıyor.
As the world tries to grapple with the implications of 5G, researchers from China have already started looking into 6G. 6G will operate on a much higher frequency than 5G, and the shorter wavelengths will allow for higher localisation accuracy, possibly down to centimetre level positioning.
AB’nin gizlilik gözlemcisi Clearview AI yüz tanımayı hedefliyor.
Kolluk kuvvetleri için pazarlandığını iddia ettikleri yüz tanıma yazılımı sağlayan bir Amerikan teknoloji şirketi olan Clearview AI yüz tanımayı hedefliyor.
Yapay zekanın dönüşüme uğrayan savaş alanı…
Simulated warfare between artificial intelligence participants has revealed that “extraordinary forms” of extreme weaponry evolve when combatants fight each other in one-to-one in duels.
Okuma Listesi
Python ile keşifsel veri analizi projesi örneği incelemek isteyenlere gelsin.
Python ile Keşifsel Veri Analizi
Metin analizi ve Derin Öğrenme meraklılarını bu yazıya göz atmaya davet ediyoruz.
Derin Öğrenme İle Konu Tahmini
Web Scrapping işlemine de bir örnek vermeden geçmek istemedik.
Apache Hadoop’a neler oluyor? Ne gibi farklılar geçiriyor? Bağlantıdan keşfedebilirsiniz.
Anlaşılması Güç İfade
EDA (Exploratory Data Analysis/Keşifsel Veri Analizi) nedir?
Bilgiye ulaşma yolunda araştırma problemine uygun veri toplama ve sonrasında Keşifsel Veri Analizi (Exploratory Data Analysis- KVA), araştırmanın başarılı olabilmesi için kurtarıcı rol üstlenmektedir. Veriler üzerinde yapılacak analizlerin doğru sonuçlar vermesi için birtakım istatiksel incelemeler öncesinde ya da hipotez sürecini başlatmadan veriler, olabildiğince ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir. Çünkü, KVA ile veri kümesinden geçerliliği ve güvenilirliği optimum olan bir modele ulaşabilmek için verilerin ön incelemeye tabi tutulmasına ihtiyaç vardır. KVA, mevcut bir veri setinin yapısı ve içeriği hakkında hızlı ve pratik bir şekilde fikir sağlayacak yöntemleri barındırmaktadır. Yani, verinin ifade ettiklerini kavramak ile ilgili bir konudur (Karaibrahimoğlu, 2014, s. 9). KVA, verinin analiz öncesi düzenlenmesi ve anlaşılmasında rol alırken, veri madenciliği barındırdığı teknik ve algoritmalar ile kapsamlı bir veri analizi yapmaktadır. Böylece, veri madenciliği KVA’ya göre daha ileri çözümlemeler sunmaktadır.
Daha fazla bilgi için: Keşifsel Veri Analizi Nedir?
Sözlük
NLP nedir?
NLP yani Doğal Dil İşleme, doğal dillerin kurallı yapısının çözümlenerek anlaşılması veya yeniden üretilmesi amacını taşır. Bu çözümlemenin insana getireceği kolaylıklar, yazılı dokümanların otomatik çevrilmesi, soru-cevap makineleri, otomatik konuşma ve komut anlama, konuşma sentezi, konuşma üretme, otomatik metin özetleme, bilgi sağlama gibi birçok başlıkla özetlenebilir.
Daha detaylı bilgi için: https://medium.com/data-science-tr/makine-öğrenmesi-dersleri-6-doğal-dil-i̇şleme-nlp-453c3c6b062a
BeautifulSoup nedir?
HTML veya XML dosyalarını işlemek için oluşturulmuş güçlü ve hızlı bir kütüphanedir. Bu modül ile bir kaynak içerisindeki HTML kodlarını parse edip, botlar yazabiliriz.
Daha detaylı bilgi için: https://medium.com/@nuriyavuz2.71/python-beautifulsoup-modülü-689ef499ee16
Tarih Köşesi
Bilgisayarlı görü (computer vision) 1960’larda bir alan olarak şekillenmeye başladığında, amacı insanın görüş kabiliyetini taklit etmek ve bilgisayarlardan bize ne gördüklerini söylemelerini istemek, görüntü analizi sürecini otomatikleştirmekti. Bu tür bir teknoloji, yapay olarak akıllı görüntü tanımanın öncüsü oldu.
Genel hatlarıyla bilgisayarlı görünün kısa tarihi aşağıdaki gibi gelişme göstermiştir:
- 1960’lar – MIT’de ortaya çıkıp, gelişme göstermeye başlamıştır.
- 1970’ler ve 80’ler – Yapay zekanın bir parçası olarak tanınmıştır.
- 1990’lar – Yapay zeka, geometrik yaklaşımdan ayrılmıştır.
- Bugün – çeşitli matematiksel yöntemler kullanılarak (istatistik, diferansiyel denklemler, optimizasyon), uygulamaları (güvenlik, robotik, grafik) hızla geliştirilmeye devam etmektedir.
Gelişim süreciyle ilgili daha detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.
Ekstralar:
Kaynak Niteliğinde
PyTorch ile alakalı isteyemeyeceğiniz kadar döküman bir araya getirilmiş. 🙂
https://www.linkedin.com/posts/mustafa-ceylan-605b7812a_pytorch-ugcPost-6675470266866438144-PUgW/
SQL üzerine çalışmakta olanlar için yararlı olabilecek bir kopya kağıdı.
https://www.sqltutorial.org/sql-cheat-sheet/
Öneri
Güzel ve eğlenceli bir EDA projesi yazısı için buraya alalım sizi.
KATKIDA BULUNANLAR
-Berkay AKBULUT
-Eren Can ARDIÇ
-Doğukan TUNA
-Saygın YILDIZ