T-SQL STRING FONKSİYONLARI

Merhabalar;

T-SQL açılımı Transact-SQL’dir. Windows ürünü olan SQL Server Veritabanı için kullanılan isimdir. Eğer SQL’in ne olduğunu, nasıl kullanıldığını öğrenmek veya hatırlamak isterseniz  Mustafa Özkan Bey’in  https://www.datasciencearth.com/sql-nedir-dml-ddl-dcl-dql-komutlari/ yazısına göz atabilirsiniz.  SQL Server’da farklı veri tipleri(sayısal,metinsel,tarih vb.) için kullanılan pek çok fonksiyon yer almaktadır. En çok kullanılan veri tiplerinden birisi olan String veri tipi için de sorgularımızı kolaylaştıran fonksiyonlar vardır. Şimdi birlikte  SQL Server’da yer alan String (Metinsel) fonksiyonları inceleyeceğiz.

SUBSTRING

Substring fonksiyonunu metinsel verinin belirtiğimiz noktadan belirttiğimiz uzunlukta kısmını döndürür. Fonksiyonu daha iyi anlamak için parametrelerini inceleyip, örnek sorgu çalıştıralım.

Substring(Veri Tipi, Başlangıç, Uzunluk)
Substring(‘Zuhal’, 3, 2) fonksiyonu ‘al’ çıktısını verecektir.

Bir örnek ile fonksiyonu inceleyelim.

LEFT

LEFT fonksiyonu metinsel verilerin baş kısmından yani sol kısmından başlayıp belirtilen uzunluktaki kısmını döndürür.

LEFT(Metinsel Veri,Karakter Sayısı)
LEFT(‘Zuhal’, 3)  fonksiyonu ‘zuh’  çıktısı verecektir.

RIGHT

RIGHT fonksiyonu metinsel verilerin son kısmından yani sağ kısmından başlayıp verinin belirtilen uzunluktaki kısmını döndürür.

RIGHT(Metinsel Veri,Karakter Sayısı)
RIGHT(‘Zuhal’, 3)  fonksiyonu ‘hal’  çıktısı verecektir.

LEN

LEN fonksiyonu metinsel verinin uzunluğu çıktısını verir. Aradaki ve baştaki boşlukları da uzunluk olarak saymaktadır ancak verinin en sonunda yer alan boşlukları saymamaktadır.

LEN(metinsel veri)
LEN(‘Zuhal’) 5 çıktısını verirken LEN(‘Zu  hal’) 7 çıktısını verecektir.

DATALENGTH

DATALENGTH fonksiyonu LEN fonksiyonu ile aynı işlevi yapar. Ancak ufak bir fark vardır aralarında. DATALENGTH fonksiyonu verinin başında ve sonunda yer alan boşlukları da saymaktadır.

DATALENGTH(metinsel veri)
DATALENGTH(‘  Zuhal   ‘)  10 çıktısını verecektir.

Fonksiyonların arasındaki farkı anlamak için örneğe bakalım.


REPLACE

REPLACE fonksiyonu metinsel verilerde  değişiklik yapma olanağını sağlar. Mevcut veride yer alan bir harf,bir kelime yerine istediğimiz yeni harf veya kelimeyi yazdırabiliriz.

REPLACE(metinsel veri, değiştirilmek istenilen veri, yeni veri)
REPLACE( ‘Nefes Al’, ‘Al’, ‘Ver’) çıktısı ‘Nefes Ver’ şeklinde olacaktır.

REPLICATE

REPLICATE fonksiyonu metinsel verileri tekrarlı şekilde yazmamızı sağlıyor. Tekrarlar aynı satır içinde gerçekleşiyor.

REPLICATE(metinsel veri, tekrar sayısı)
REPLICATE(‘Ganbatte’,2) çıktısı ‘GanbatteGanbatte’ şeklinde olacaktır.




UPPER-LOWER

UPPER fonksiyonu metinsel verideki harfleri büyük harfe dönüştürürken LOWER fonksiyonu küçük harfe dönüştürmektedir.

RTRIM-LTRIM

RTRIM fonksiyonu metinsel verilerin sonundaki boşlukları silerken, LTRIM fonksiyonu verinin başındaki boşlukları siler.

STUFF

STUFF fonksiyonu REPLACE fonksiyonuna benzer işlemi yapar. REPLACE fonksiyonundan farklı olarak değiştirmek istediğimiz verinin başlangıç noktasını ve uzunluğunu belirtebiliyoruz.

STUFF(metinsel veribaşlangıçuzunlukyeni veri)
STUFF(‘Ukulala çalmak eğlencelidir.’, 4,4,’lele’) çıktısı ‘Ukulele çalmak eğlencelidir.’ şeklindedir.

Yazımızda bazı STRING fonksiyonlarını inceledik. SQL Server’da kullanılan daha fazla string fonksiyonu yer almaktadır. İhtiyacımıza uygun fonksiyonu inceleyip sorgularımızda kullanabiliriz. Bir başka yazıda görüşmek üzere.

Soru ve önerileriniz için zuhal@datasciencearth.com adresine mail atabilirsiniz.

Yararlandığım  Kaynaklar

https://www.w3schools.com/

Data Science Earth

Data Science Earth ekibi, üst düzey Veri Bilim çözümleri üretmek amacı ile toplanmış akademisyenler ve uzmanlardan oluşmaktadır. Öncelikli olarak veri bilincini geliştirmeyi ve küreselleşen rekabet ortamında verinin gücünün doğru kullanılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Sponsor

QuestionPro 35 farklı soru seçim özelliği ile anket çalışmalarımıza güç katmaktadır.