Python oldukça popüler bir programlama dilidir. Guido van Rossum tarafından oluşturulmuş ve ilk olarak 1991’de piyasaya sürülmüştür. Python dilinin iki farklı sürümü olduğunu bilmelisiniz: Python 2.x ve Python 3.x. Sürümler arasındaki bir takım farklılıklar vardır, bu nedenle kodlar arasında bir uyum yoktur, yani Python 2.x’de yazıldığınız kod Python 3.x’de çalışmaz ve bunun tersi de geçerlidir. Python 2.0 ilk olarak 2000 yılında tanıtıldı, Python 3.0 ise 2008’in sonlarında tanıtıldı. Aradaki 8 yıl içinde Python 2.x kullanıldı ve bu versiyonda birçok kod ve araç kutusu üretildi. Bu nedenle, veri bilimcilerin çoğu hemen Python 3.0’a geçemedi. Şimdiye kadar, Python 2.x’deki neredeyse tüm kütüphaneler Python 3.0’a taşındı; ancak Python 2.7 ve orada yazılan kodlar birçok platformda varlığını halen koruyor.
Python nerelerde kullanılabilir?
Ptyhon’ın çok geniş bir kullanım alanı vardır. Bunlardan bazıları; web tabanlı uygulama geliştirme (sunucu tarafında), yazılım geliştirme, matematiksel uygulamalar, veri bilimi uygulamaları vs.
Python ile neler yapılabilir?
Aslında bunun bir sınırı yok.
Python, web uygulamaları oluşturmak için bir sunucuda kullanılabilir.
Python, iş akışları oluşturmak için yazılımın yanında kullanılabilir.
Python veritabanı sistemlerine bağlanabilir. Ayrıca dosyaları okuyabilir ve güncelleyebilir.
Python büyük verileri işlemek ve karmaşık matematik problemleri (deep learning uygulamaları gibi) için kullanılabilir.
Python hızlı prototipleme yapmak veya üretime hazır yazılım geliştirme için kullanılabilir.
Neden daha çok Python tercih ediliyor?
Python farklı platformlarda çalışır (Windows, Mac, Linux, Raspberry Pi, vb.).
Python’un İngilizce diline benzer basit bir söz dizimi vardır.
Python, geliştiricilerin diğer programlama dillerinden daha az satır içeren programlar yazmasına izin veren bir söz dizimine sahiptir.
Python bir yorumlayıcı sistemi üzerinde çalışır, yani kod yazılır yazılmaz çalıştırılabilir.
Python prosedürel, nesne yönelimli veya fonksiyonel bir şekilde davranabilir.
Python’un en son sürümü Python 3’tür. Python’da kod yazmak için Anaconda, Thonny, Pycharm, Netbeans veya Eclipse gibi bir Entegre Geliştirme Ortamına ihtiyacınız var.
Uygulama Ortamı Örneği: Anaconda
Anaconda’yı indirmek için: https://www.anaconda.com/products/individual
Bilgisayarınızda çalıştırmak için: Başlat>Anaconda>Anaconda Navigator
Varsayılan ayar olarak JupyterLab, Jupyter Notebook ve Spyder gibi Phyton’da kod yazabileceğiniz ortamlar geliyor.
Spyder>Launch> Google Chrome şeklindeki yolu takip edin, Kodunuzu yazın, Kodunuzu çalıştırmak için satırı seçin>F9’a basın.
Kod yazarken kendinize özgü bir defter düzeni oluşturmanızı sağlayan Jupyter Notebook için;
Jupyter Notebook>Launch> Google Chrome yolunu takip edin, New>Pyton 3>, Kodunuzu yazın, Çalıştırmak için Ctrl+Enter, bir sonraki satıra geçmek için Ctrl+Shift kullanın.
JupyterLab>Launch> Google Chrome yolunu takip edin. Bu platform daha esnek bir kullanım sunuyor; Örneğin Notebook, Console, Terminal bir arada oluşturabilirsiniz (Jupyter Notebook’un daha geliştirilmiş hali gibidir.)
Python’da İlk Kodum
İlk kodumuz için bilindik bir satır yazalım. Dosyamızın adı merhaba.py olsun (Pyhton dosyalarının uzantısı .py şeklindedir.)
print (“Merhaba Python!”) yazıp çalıştırın.
Diğer programlama dillerinde koddaki girinti yalnızca okunabilirlik içindir ancak Python için girinti boşluğu çok önemlidir. Python bir kod bloğunu belirtmek için girinti boşluğu kullanır.
Örnek: ilkprog.py

Yukarıdaki kod bloğunda ikinci satırda girinti olmasaydı şu hatayı alırdık: IndentationError: expected an indented block. Çünkü Python ikinci satırda boşluk girintisi eklemenizi bekler. Boşluk sayısı bir programcı olarak size kalmış, ancak en az bir tane olması gerekiyor.

Python’da Değişkenler
Python’da, değişken bildirme komutu yoktur. Değişkenlere bir değer atandığında değişkenler otomatik olarak tanımlanmış demektir. Aşağıdaki örneği inceleyin.

Yorum Satırları
Python’da kodlama sırasında not ya da yorum oluşturmak için # kullanılır. Yorumlar # ile başlar, sonrasında Python satırın geri kalanını yorum olarak görüntüler.
Yorumlar Python kodunu açıklamak için ya da kodu daha okunaklı hale getirmek için kullanılabilir. Çalışması istenmeyen kodların önünde de kullanılabilir.

Birden fazla yorum satırı için her bir satırın başına # eklenebileceği gibi satırların başına ve sonuna üç tane çift tırnak (“””) eklenebilir.

Python’da Değişken Oluşturma
Değişkenler, veri değerlerini depolamak için kullanılan kaplar (container) olarak tanımlanabilir. Diğer programlama dillerinin aksine Python’da bir değişken belirleme komutu yoktur. Değişkene ilk değer atandığında değişken oluşturulmuştur. Diğer yandan Python’da değişkenlerin veri tipinin bildirilmesi gerekmez, belirli bir veri tipinde tanımlandıktan sonra istenildiği anda veri tipi değiştirilebilir.

String tipindeki değişkenlere değer atanırken tek tırnak veya çift tırnak kullanılabilir.

Python’da Değişkenlere Ad Vermek
Bir değişkenin kısaca adı x, y gibi bir değer olabilir veya tercihen daha açıklayıcı adlar verilebilir. Örneğin; yaş, konum, ad, soyad gibi. Değişkenlere ad verirken diğer programlama dillerinde olduğu gibi aşağıdaki değişken belirleme kuralları geçerlidir:
· Değişken adı genellikle bir harf ile başlar veya alt çizgi karakteriyle başlayabilir.
· Değişken adı bir sayı ile başlayamaz.
· Değişken adı alfasayısal karakterler, alt çizgiler içerebilir (A-z, 0–9 ve _)
· Değişken adları büyük-küçük harfe duyarlıdır. Örneğin ad, Ad ve AD üç farklı değişken adıdır.
Ayrıca değişkenler Türkçe karakterler içerebilir ancak bu durum pek tercih edilmez.

Birden Çok Değişkene Değer Atamak
Python, bir satırda birden çok değişkene değer atamanıza izin verir.

“+” Karakterinin Kullanımı
Python’da print fonksiyonu değişkenleri yazdırmak için kullanılır. Print fonksiyonu ile bir metni ve değişkeni birleştirmek için + karakterini kullanır.

+ karakteri iki farklı string değişkeni birleştirmek için de kullanılabilir.

Aynı şekilde + karakteri iki farklı integer değişkeni birleştirmek için kullanılabilir.

Ancak bir string ve bir integer değişkeni birleştirmeye çalışırsanız, Python hata verecektir.

Global Değişkenler
Bir fonksiyonun dışında oluşturulan değişkenler global değişkenler olarak tanımlanmaktadır. Global değişkenler hem fonksiyonların içinde hem de fonksiyonların dışında kullanılabilir.
Örneğin; Bir fonksiyonun dışında bir değişken tanımlayalım (bu global değişken), ve bu değişkeni fonksiyon içinde kullanalım.

Bir fonksiyonun içinde ve dışında aynı ada sahip birer değişken oluşturursanız, fonksiyonun içindeki yerel değişken olur ve yalnızca o fonksiyonun içinde kullanılabilir. Fonksiyon dışında aynı ada sahip global değişken, fonksiyon çalıştırıldığında orijinal değeri ile kalacaktır. Örneğimizi inceleyelim.

Global Sözcüğü ile Değişken Tanımlamak
Normalde, bir fonksiyonun içinde bir değişken tanımlandığında bu değişken yerel bir değişkendir ve yalnızca bu fonksiyonun içinde kullanılabilir.
Bir fonksiyon içinde global bir değişken oluşturmak için “global” sözcüğü kullanılabilir.
Bir fonksiyon içindeki global değişkenin değerini değiştirmek için global sözcüğü kullanılabilir.

Yukarıdaki örnekte x değişkeni fonksiyon içinde global olarak tanımlanmamış olsaydı sonuç değişir miydi? Aşağıdaki örneğe bakalım.

Buraya kadarki ilk bölümde Python’da değişkenler konusuna değindim. Umarım faydalı olmuştur. Bu bölümün Github kaynakları için tıklayınız.
Bundan sonraki bölümde Python’da veri tiplerinden bahsedeceğim.
Bir sonraki bölüm: Python’da Veri Tipleri ve Değişkenler — Bölüm 2
Not: Yazının orijinali 9 Mayıs 2020 tarihinde https://medium.com/@ekrendersler adresinde yayınlanmıştır.
Şahika
Süper tam aradığım yazı 🙂
Gülay Ekren
Süper, tam aradığım yorum, çok teşekkürler Şahika!