Python: Bölüm 8 – Liste Veri Yapıları

Herkese merhabalar,

Python eğitim serisinin bir önceki yazısında kısaca veri yapılarını gördük. Bundan önceki bölüm olan Python: Bölüm 7 – Veri Yapıları yazısını daha okumadıysanız bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu bölümde ise liste veri yapılarını daha yakından inceleyeceğiz. Hız kesmeden hadi başlayalım!!

Listeler sıralı dizilimlerdir (sequence). Tuple ve string nesneler ile aynı dilimleme ve adımlama işlemlerini destekler. Bir listenin elemanlarına çok kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Üstelik listeler değiştirilebilir (mutable) elemanlara sahiptir ve bu özellik onları demetlerden (tuple) ayıran en önemli özelliktir. Değiştirilebilirlik listenin elemanlarını göstererek değiştirmek veya silmek demektir. Bu demek değildir ki sadece tek eleman silebiliriz veya değiştirebiliriz. Ayrıca, elaman dilimlerini silip değiştirebiliriz ve hatta araya ekleme de yapabiliriz.

İndisleriyle birlikte bir liste

Liste indisleri yukarıda görüldüğü gibi sıfır ile başlar. Yani ilk elemanın indis numarası sıfırdır ve liste[0] olarak belirtilir.

Ayrıca, bir liste nesnesi her tür veriyi saklayabilir. Aşağıdaki örnekte görüldüğü gibi bir liste içinde hem tuple hem de liste aynı anda barındırabiliyor.

Liste içinde farklı veri tipleri

Eğer indislemeyi eksi (-) işaretiyle başlayan bir sayı ile yapıyorsak, listenin sonundan başına doğru gideriz. Örneğin liste[-1] listenin sonunu ifade eder.

Sondan indisleme
Liste Dilimleme:

Bir listeyi tek bir ifade ile parçalara ayırabiliriz. Aşağıdaki örnek kodda görüldüğü gibi listeyi indisler yardımıyla istediğimiz şekilde dilimlere ayırabiliriz.

Örneğimizde başlangıç ​​2’ye eşittir, dolayısıyla dilimimiz 30 değerinden başlar. bitiş 7’dir, bu nedenle dilimin son elemanı indeks 6 ile 70’tir. Bu durumu şu şekilde anlatabilirim:
num[2:7]’nin anlamı 2’den başla 7’ye kadar al ama 7’yi alma.
Liste dilimleme
Liste Metotları:

Liste metotlarına dir(list) yazarak ulaşabiliriz fakat liste oldukça uzundur. Şimdilik, bu bu liste metotlarından bazılarına aşağıda değineceğim.

Bazı liste metodları

Yukarıdaki örnek kodda görülen metotlardan daha fazlası dir() fonksiyonu kullanılarak öğrenilebilir. Burada birkaç metot üzerinden örnek verildi, sizin diğer metotları da öğrenip pratik yapmanızda fayda var.

Örnek uygulama

Bu bölümde Python programlama dilinde liste veri yapılarını geçtiğimiz haftalara göre daha detaylı bir şekilde işledik.

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Bu bölümde yazdığımız kodlara erişmek için bu linkepython programlama eğitim serimiz boyunca yazdığımız tüm kodlara erişmek için bu linke tıklamanız yeterlidir.

Kaynaklar:

https://www.w3schools.com/python/python_lists.asp

Python for Machine Learning: Indexing and Slicing for Lists, Tuples, Strings, and other Sequential Types

 

One thought on

Python: Bölüm 8 – Liste Veri Yapıları

Bir cevap yazın

Data Science Earth

Data Science Earth ekibi, üst düzey Veri Bilim çözümleri üretmek amacı ile toplanmış akademisyenler ve uzmanlardan oluşmaktadır. Öncelikli olarak veri bilincini geliştirmeyi ve küreselleşen rekabet ortamında verinin gücünün doğru kullanılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Sponsor

QuestionPro 35 farklı soru seçim özelliği ile anket çalışmalarımıza güç katmaktadır.