Python: Bölüm 1 – Giriş

Merhabalar! Bu benim Data Science for the Earth sitesindeki ilk yazım. Bu yazıda uzun soluklu olacak Python eğitim serisine başlangıç yapacağız. Umarım beğenirsiniz. İyi okumalar.

Python

İçerik:

  1. Giriş
  2. Kurulum
  3. Temel Bilgiler
Giriş:

Python ile hem toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi basit işlemleri, hem de karmaşık istatistiksel hesaplamalar yapabilirsiniz. Python size her alanda sınırsız sayıda modül sağlar. Bunlara örnek olarak makine öğrenmesi uygulamaları için kullanılan scikit-learn veya görüntü işleme alanında kullanılan OpenCV modülleri verilebilir. Python C, C++ gibi dillerin aksine derleyici değil, yorumlayıcı bir dildir. Derlemeli dillerde program kaynak kodu, bilgisayarın kodu anlamasını sağlayan makine diline çevrilmesi için bir dizi işlemden geçer. Fakat kaynak ufak bir noktalı virgül hatası varsa bile, onu düzeltmeden derleme işleminiz tamamlanamaz. Bunun aksine Python gibi yorumlayıcı programlama dillerinde kodu çalıştırmak için kaynak kodun tamamının derlenmesine gerek yoktur. Eğer kodda bir hat varsa, o satıra gelene kadarki kısım yine de çalışır. Bu bize büyük kolaylıklar sağlar. Hadi biraz Python’un tarihçesinden bahsedelim.

Tarihçe: Python 1980’lerin sonlarında geliştirilmeye başlandı. Hollanda’lı yazılımcı ve Gooogle mühendislerinden olan Guido Van Rossum tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir. Van Rossum bu dilin adını 1970’lerdeki bir televizyon programı olan “Monty Python’s Flying Circus”tan esinlenmiştir.

Python 1.0, 1994 yılında ilk kez duyurulduksan sonra kısa sürede ilgi gördü ve destekçi kazandı. Python 2.0, 2000 yılında kullanıma açıldı ve son sürümü 2.7’dir. Python 3.0, 2008 yılında kullanıma sunuldu ve bu sürüm Python 2 sürümleriyle uyum hedefi olmayan, bağımsız bir ana ürün olarak geliştirildi. Bu yazıyı yazılırken 3.8.5 Python’un en güncel sürümüdür ve 20 temmuz 2020 tarihinde duyurulmuştur. Bu link’ten şu anki güncel sürüme bakabilirsiniz.

Neden Python? 

  • Bu programlama dili tamamen ücretsizdir.
  • Öğrenmesi kolay bir dildir. Bir çok programlama diline kıyasla çok daha kısa kod satırlarıyla aynı çıktıyı alabilirsiniz.
  • Sayısız uygulama geliştirebilirsiniz. İster veri bilimi alanında uygulamalar üretebilir ister Raspberry-Pi gibi küçük bilgisayarlar üzerinden robotik uygulamaları geliştirebilirsiniz.
  • İstatistiklere göre şirketler tarafından en çok talep edilen dillerden biridir Python, bu sebeple kolayca iş bulabilirsiniz.
  • İnternet üzerinden sayısız eğitim ve kaynak bulabilirsiniz.
  • Jupyter Notebook, Google Colaboratory gibi web tabanlı notebooklar sayesinde tarayıcı üzerinden programlama bile yapabilirsiniz.
  • Hatta Kaggle gibi platformlarda uygulamanız için gerekli modülleri indirmeden sadece modülü çağırarak uygulamanıza başlayabilirsiniz. (Kaggle veri bilimi alanında yarışmalar düzenleyen Google tarafından oluşturulmuş bir web sitesidir.)
  • Geniş bir destek kitlesi vardır.

Peki hangi şirketler Python kullanıyor ve hangi uygulamalar Python ile geliştirildi bunlara bakalım.

Google,Microsoft, IBM, Youtube, Pinterest, Dropbox, Facebook, Spotify, Yahoo Maps ve Reddit. Bunlar sadece popüler olan bir kaç şirket ve uygulamalar.

The PYPL PopularitY Programlama Dilleri İndeksi:

Bu indeks Google’da programlama dil eğitimlerinin ne sıklıkla arandığını analiz ederek oluşturulur. Bu sıralamaya göre Python en popüler dildir, Python son 5 yılda en çok büyüyen dil (% 20.0) oldu.

Programlama Dilleri Popülaritesi
Kurulum:

Python kullanmak için Anaconda’yı indiricez. Anaconda, Python ve R programlama dillerinin bilimsel hesaplama kullanımında paket yönetimini kolaylaştırmayı amaçlayan bir özgür, ücretsiz ve açık kaynaklı dağıtımdır. Veri bilimi, yapay zeka vb konularında sıkça kullanılan kütüphanelerin yanı sıra jupiter notebook ve spyder gibi araçları da içinde barındırır.

Ben sadece Windows işletim sisteminde üzerinden kurulumu anlatacağım. Öncelikle bu linke tıklayarak uygun işletim sistemini seçin ve kurulum dosyasını indirin.

Ardından indirdiğiniz kurulum dosyasını açın ve Next → I agree → Install adımlarını izleyip basit olarak kurulumu tamamlayın. Kurulumu bittikten sonra Anaconda Navigator’ü açalım ve aşağıdaki gibi bir pencereyle karşılaşmamız gerekiyor.

Anaconda Navigator

Bu ekranda gördüğümüz programlar arasından Python kodlamak için Spyder, Jupyter Notebook, ve JupyterLab kullanabiliriz. Spyder Entegre Geliştirme Ortamı ortamı olarak geçer. Jupyter Notebook ve JupyterLab ise tarayıcı (Google Chrome gibi) üzerinden kodlama yapmamıza yarar. Bu ikisi arasındaki farkı şöyle açıklayalım:

Yorumlayıcı bir dil olan Python’u etkileşimli kullanmak, mesela kod yazarken bir yandan yorumlayıcıya bazı komutlar vermek, bizim için kolaylaştırıcı bir unsurdur. Bir IDE (Entegre Geliştirme Ortamı) kullandığınızda, mesela Spyder, program editörüyle entegre bir yorumlayıcıya ulaşırsınız; komut tamamlama özelliği ile sekme tuşuna bastığınızda bağlama uyumlu olan isimleri listeler; fonksiyon çağrılarının iç belgelerine (docstrings) ulaşıp çevrimiçi yardım alabilirsiniz; programdaki hataları bulmak için bir hata ayıklayıcı kullanabilirsiniz. Bir notebook’un, mesela JupyterLab, amacı ise ardışık komutları sırayla kaydetmek, komutların çıktısını kaydetmek ve gerektikçe bunları kolayca tekrar üretmektir. Özellikle etkileşimli çalışma için çok faydalıdır. Buna ek olarak, açıklamalar için kullanılabilecek düzyazı kısımları da tanımlanabilir. Bu kısımlara Markdown veya HTML formatında yazılabilir. Ayrıca belirli komutlarla matematiksel ifadeler  yazılabilir. Böylece yaptığımız işi ayrıntısıyla adım adım anlattığımız bir defter üretmiş gibi oluyoruz. Bir Jupyter defteri HTML veya PDF olarak dışa aktarılabilir, veya etkileşimli bir sunum haline getirilebilir.

Temel bilgiler:

İlk olarak sistemimizde kurulu bir Python sürümü var mı ona bakalım. (Anlatım Windows 10 üzerindendir)

Komut Penceresi

Başlat’a sağ tıklayın -> Çalıştır -> cmd yazalım ve Tamam diyelim. Açılan komut penceresine python yazıp entera basalım.

Görüldüğü gibi Python 3.6.9 sürümü kurulu ve aktif durumdadır. Hazır komut penceresi açıkken ilk kodumuzu yazalım ama daha sonra kodlarımızı yukarıda bahsettiğim Spyder veya Jupyter Notebook üzerinden yazacağız.

>>>print(“Hello, World!”) yazalım.

İlk kod

İlk programımızı yazmış olduk. Burada ekrana print() fonksiyonuyla ekrana Hello, World! yazdık.

Birde aynı kodu Jupyter Notebook’ta deneyelim ve bu ortamı da tanıyalım.

Jupyter Notebook
Bazı Python Özellikleri:
  • Python yorumlamalı bir dildir. Kaynak kodunun hepsini işleyip makine diline çevirmek yerine sadece sırası gelen satırı derleyip çalıştırır. Eğer hata ile karşılaşırsa hata satırına kadar çalışır ve durup hata verir. Bu tarz olan dillere örnek olarak Javascript ve PHP verilebilir. Bu dillerin avantajları, dinamik olarak kodlamaya açıktırlar, az yer kaplarlar ve uygulama alanları dinamiktir.
  • Python nesne yönelimli bir programlama dilidir. (Daha sonraki bölümlerde bunun ne anlama geldiğini açıklayacağım)
  • Python ile hem mikro, hem de makro boyutlarda çalışabiliriz.
  • Python, tüm önemli ticari veritabanlarına bağlantı kurabilir.
  • Python ile GUI (Grafiksel kullanıcı arayüzü) oluşturabiliriz.
  • C, C ++ ve Java ile kolayca entegre edilebilir.

Birinci bölümün sonuna geldik. Bu bölümde Python’a giriş yaptık, kısaca kurulumunu anlattık ve temel bilgiler verdik. Umarım beğenmişsinizdir. Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.

Kaynakça:

1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Python_(programlama_dili)
2. https://backlink.name/blog/python-programlama-diline-genel-bakis
3. http://faruk.gunayd.in/python-ve-python-kullanan-girisimler/
4. http://pypl.github.io/PYPL.html
5. https://tr.wikipedia.org/wiki/Anaconda_(Python_dağıtımı)
6. https://labs.yolcu360.com/veri-bilimciler-icin-python-ekosistemi-bir-dilden-cok-daha-fazlasi/

One thought on

Python: Bölüm 1 – Giriş

Bir cevap yazın

Data Science Earth

Data Science Earth ekibi, üst düzey Veri Bilim çözümleri üretmek amacı ile toplanmış akademisyenler ve uzmanlardan oluşmaktadır. Öncelikli olarak veri bilincini geliştirmeyi ve küreselleşen rekabet ortamında verinin gücünün doğru kullanılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Sponsor

QuestionPro 35 farklı soru seçim özelliği ile anket çalışmalarımıza güç katmaktadır.