Openshift Bölüm 3: Openshift Kurulumu

Openshift on-premise, private cloud gibi farklı seçeneklerle ilerleme şansımız mevcut. Kurulumda birkaç tercih yapabiliriz.

All In One

Master ve Node olarak ayırmadan, tüm yapının tek bir parça şekilde çalıştığı yapıdır. RedHat bu sürüm için kullanım amaçlarını şöyle listeliyor:

  • OCP (Openshift Container Platform) operasyon ekiplerinin eğitimi.
  • Birden çok kimlik sağlayıcıyı etkinleştirmek ve yönetmek.
  • NetworkPolicy nesnelerini yapılandırma ve yönetme.
  • Harici IP’lerin kullanımı vb. gibi gelişmiş gelen trafik seçeneklerini yapılandırma.
  • Belirli OpenShift-SDN özelliklerini veya diğer CNI (Container Network Interface) eklentilerini test etme.

Kısacası, platform işlemleri ve yönetim görevleri ile ilgili vakalarda kullanımı öneriyor.

Single Master + Multiple Nodes

Bu yapıda bir tane Master node oluyor, diğerleri ise tamamen Node oluyor. High Availibility problemi ve SPOF sorunları açısından kullanım biraz problemli olacaktır.

Multiple Master + Multiple Nodes

Prodcution ortam için en ideal çözümdür. Birden fazla Master olması hem High Availibility hem de SPOF sorunlarıyla başaçıkmamızı sağlayacaktır.

Openshift üzerinde deployment yapabilmek için iki mode bulunuyor, RPM ve Containerized (Docker). RPM, RedHat Linux’tan aşina olduğumuz package manager’dır.

Minishift

Minishift, Openshift’in All In One kurulum tipinde çalışan bir uygulamadır. Tüm gerekli olan bileşenler tek bir node üzerine kurulmuş olur. Bu şekilde Openshift gerçek ortamına sahip olmasak bile çalışmalarımızı ve testlerimizi rahatlıkla gerçekleştirebiliriz.

Minishift için bir vm ihtiyacı bulunuyor. Virtual Box ücretsiz ve iyi bir vm aracı olduğu için bunu tercih edebilirsiniz, ben de onu kullanıyorum.

Minishift’i indirmek için: https://www.okd.io/minishift/ sitesine gidebilirsiniz, buradan da release’ler için bizi Github sayfasına yönlendiriyor: https://github.com/minishift/minishift/releases

Sisteminiz için uygun olan seçeneği indirebilirsiniz, bende Windows olduğu için bunun için uygun olan sürümü indiriyorum ve C diskine koyuyorum. Tariflerim de buna göre olacak.

C diskine ilgili dosyayı koyduktan sonra cmd ekranı açıp minishsift dizinine gidiyoruz.

Kurulumu yapmak için 4 GB memory, 2 vCPU ve 20 GB disk alanı gerekiyor. Eğer bunlar varsa şu komutu çalıştırarak kurulumu yapıyoruz:

Bende bir hata oluştu. Bu sorunu gidermek için epey yol denedim, en son başarılı olan şuydu.

  1. Bir PowerShell komut istemini run as admin diyerek açın.
  2. Şu komutu çalıştırın:
  3. Yine PowerShell üzerinde şu komutu işletin:
  4. Denetim Masası (Control Panel) –> Windows özelliklerini aç kapat (Turn on Windows features on or off) kısmına girip Hyper-V’yi disable edin.

Restart ettikten sonra aynı komutu çalıştırdım; ama bu sefer C diski üzerinden E diskine taşıdım. Orada bazen yazma hataları oluşabildiği için bu yöntem daha güvenilir geldi.

Openshift’imiz ayağa kalktı ve bize ulaşabileceğimiz adresi de göstermektedir:

Şimdi arayüze gidelim:

Data Science Earth

Data Science Earth ekibi, üst düzey Veri Bilim çözümleri üretmek amacı ile toplanmış akademisyenler ve uzmanlardan oluşmaktadır. Öncelikli olarak veri bilincini geliştirmeyi ve küreselleşen rekabet ortamında verinin gücünün doğru kullanılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Sponsor

QuestionPro 35 farklı soru seçim özelliği ile anket çalışmalarımıza güç katmaktadır.