Numpy For Data Science – Part 2

Veri bilimi için Numpy adlı serimizin ikinci bölümünden herkese merhaba. Part – 1 yazısında Numpy kütüphanesinin temellerini ele alıp örneklerle beraber göstermiştim. Bu yazının devamında Numpy kütüphanesinde ilerleyip biraz uygulamaya yönelik kodlardan bahsedeceğim. Hadi başlayalım.

132-159 nolu kodlar arasında kütüphanenin giriş seviyesindeki özelliklerini ele almaya devam ediyoruz. Sonrasında ise “Q” harfi ile başlayan değişkenlere birer soru, “A” harfi ile başlayan değişkenlere ise sorunun cevabını kodladım.

Aşağıdaki kodlardan göreceğiniz üzere intersect1d fonksiyonu arraylar arasındaki ortak elemanları bize getirir. Arraylari kümeler olarak düşünürsek iki kümenin kesişim kümesi diyebiliriz. setdiff1d adlı fonksiyon (x,y) olarak girilen parantez içi argümanlarda x arrayinde bulunup y arrayinde bulunmayan elemanları bize getirir. union1d fonkiyonu tanımlamış olduğumuz arraylerin birleşim kümesini bize getirir. in1d fonksiyonu iki arrayin elemanlarını karşılaştırmalı olarak gösterirken True-False şeklinde döndürür. unique fonksiyonu bir array içindeki elemanları tekrar etmeden çağırır. Son olarak sort fonksiyonu ile elemanları değer olarak sıralarız. Bir sonraki kodlarda ise temel matematiksel işlemleri numpy ile gerçekleştirdik.

Uygulama kısmında birinci sorumuzda 10×10’luk bir birim matrisi oluşturmamız istendi identity fonksiyonu ile gerçekleştirdik.

İkinci soruda 73-135 arasındaki tek sayıları yazdırmamız istendi ve arange fonksiyonu ile ikinci argümana 136 girerek soruyu çözdük.

Üçüncü soruda 1-100 arası  rastgele değerlerden oluşan  6×6’lık matris oluşturmamız istendi ve bunu randint ile reshape fonkiyonu ile gerçekleştirdik.

Dördüncü soruda ilk matrisin içindeki bazı elemanları nımpy ile nasıl tekrar oluştururuz sorusunun cevabını dilimleme ile verdik.

Beşinci soruda bizden istenen 1-17 arasındaki değerlerin hangisi ikiye tam bölünebilir, bunu tekrar boyutlandırıp göstermemiz istenmiş. “Array%2==0” metodu ile çözüme ulaştık.

Son soruda ise bir kitap satışı üzerinden iki bilinmeyenli doğrusal denklem çözmemiş isteniliyor ve bunu linalg.solve komutlarını girerek çözüyoruz.

Umarım uygulama kısmıyla beraber Numpy bilgileri biraz daha pekişmiştir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

 

Data Science Earth

Data Science Earth ekibi, üst düzey Veri Bilim çözümleri üretmek amacı ile toplanmış akademisyenler ve uzmanlardan oluşmaktadır. Öncelikli olarak veri bilincini geliştirmeyi ve küreselleşen rekabet ortamında verinin gücünün doğru kullanılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Sponsor

QuestionPro 35 farklı soru seçim özelliği ile anket çalışmalarımıza güç katmaktadır.