Kasiyersiz Market
Online alışverişin hayatımızın vazgeçilmezi olduğu bu dönemde müşteri odaklı şirketlerin başında gelen Amazon, 2018 yılında daha önce yapılmamış bir şeyi ortaya koydu : Kasiyersiz Market !
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte alışveriş deneyimi artık online ortama taşındı. Kullanıcılar istedikleri ürünlere “tek tık”la ulaşabiliyor. Amazon halihazırda müşterilerine online alışveriş hizmetini sağlıyor fakat daha önce yapılmamış bir konsepti yaklaşık 4 yıl süren çalışmalar sonrasında hayata geçirmeyi başardı. Amazon, yapay zeka ile müşterilerinin market alışverişlerini yapabilecekleri fiziksel bir ortam yaratarak ödeme sırası beklemeden ürünlerini raftan alıp ödeme yapmadan doğruca mağazayı terk edebilmelerini sağlıyor. Amazon bu konsepte “Just Walk Out” diyor.
Just Walk Out Teknolojisi Nasıl Çalışıyor?
Just Walk Out alışveriş deneyimini gerçekleştirebilmek için ihtiyacınız olan tek şey Amazon Go uygulaması. Mağazaya giriş yapabilmek için uygulamadan karekod edinmeniz gerekiyor. Uygulamadaki karekodu kapıda okutarak içeri girebiliyorsunuz. Mağazaya girdiğiniz andan itibaren kendinizi Computer Vision, Deep Learning ve Sensör Füzyonu ile donatılmış bir sistemin içinde buluyorsunuz.
Hareket ve nesne algılama gibi alanlarda kullanılmak üzere özel olarak üretilmiş kameralar ve raflarda bulunan ağırlık sensörleri sayesinde almış olduğunuz ürün algılanarak eş zamanlı olarak online sepetinize ekleniyor. Bunu biraz daha ayrıntılı inceleyelim.
Raftan X marka bir soğuk kahve alındığını varsayalım. Ürün raftan alındığında ağırlık sensörleri bunu algılıyor ve kameralarla ürünün alındığı doğrulanıyor ve ürün online sepetinize ekleniyor. Daha sonra aynı ürünün rafa geri bırakılıp Y markasına ait bir soğuk kahvenin alındığı senaryoyu düşünelim. Fiziken bu olaylar gerçekleşirken diğer tarafta sistem bu eylemleri algılayıp online sepetinizden X marka soğuk kahveyi çıkarıyor ve Y marka soğuk kahveyi ekliyor. Tüm bunları gerçekleştiren sistemi kafanızı kaldırdığınızda görebilirsiniz. Göreceğiniz kamera ve sensör sistemi sizin hareketlerinizi izleyip aynı zamanda raflarda bulunan ağırlık sensörleri ile çalışıp hangi ürünün ne zaman hangi müşteri tarafından alındığını algılayabiliyor.
Tabii bazen sistem sizin portakal suyu mu yoksa elma suyu mu aldığınızı algılayamayabiliyor, işte tam da burada makine öğrenmesi devreye giriyor ve geçmişte yaptığınız alışveriş seçimlerine göre aldığınız ürünü tahmin ediyor.
Mağazaya ailenizle veya arkadaş grubunuzla girebiliyorsunuz. Uygulamadan edindiğiniz karekod ile önce onların mağazaya girmesini sağlayıp sonra siz giriyorsunuz ve onların aldığı ürünler de sizin sepetinize ekleniyor.
Amazon, mağaza içinde bir başkası için raftan ürün almamanız konusunda sizi uyarıyor. Raftan ürünü aldığınızda bir başkasına verseniz bile sistem ürünü sizin online sepetinize ekliyor.
Mağazayı terk ettiğiniz takdirde aldığınız ürünlerin tutarı uygulamada tanımladığınız kartınızdan çekiliyor ve yine uygulama üzerinden faturanızı görebiliyorsunuz.
Amazon, marketlerde darboğaz haline gelmiş kasa sırasını ortadan kaldırarak personel ücretleri minimize etmiş olabilir. Peki Amazonun amacı halihazırda online alışveriş deviyken fiziki marketler açıp kasa kuyruklarını azaltmak mı ? Ya da temassız alışverişte yeni bir teknolojinin öncüsü olmak olabilir mi ? Bu donanımın sadece bir market için 1 milyar dolarlık bir yatırım maliyeti gerektirdiğini düşününce aslında Amazonun asıl amacının bu olmadığını fark edebiliyoruz. Bu yeni konsept ile Amazon müşterilerinin davranışlarını izleyip onların alışveriş alışkanlarını öğrenmenin yanı sıra veri toplama ve tutma alanlarında kendini geliştirip geliştirdikleri teknolojiyi satabilir. Belki de yakın zamanda raftan fıstık ezmeli bir gofret alındığında kişinin sağlık bilgilerine göre ürün içeriğinin alerjen madde barındırdığı hakkında telefonuna bir uyarı gelir, neden olmasın ?