2- Nesnelerin interneti Örnek Uygulamalar !

Nesnelerin İnterneti(IoT) dünyasındaki yolculuğumuza, gerçek  yaşam uygulamalarından örnekler vererek devam edeceğiz. Her nesne bir veri toplama aracı olarak değerlendirildiğinden nesnelerin kullanıldığı uygulamalar ve bu alanlarda yapılabilecek farklı uygulamalar içinde örnek ve ilham olabilecek farklı ihtiyaca yönelik örneklerde, bu alandaki gelişmelerin hayata uyarlanabilirliğini daha gerçekçi olarak anlamak bakımından büyük fayda sağlayacaktır.

Internet dünyasına bağlanabilen her nesne IoT dünyasında kendine bir yer edinecektir, bu durum için bir kısıtlama olmadığı gibi kullanım amacı ve kullanım alanlarıda geniş olabilmektedir. Örnek verecek olursak, bileklerdeki kol saatlerinden cep telefonlarına, endüstride kullanılan devasa makinelerden gemilere, uçaklara, meteorolojik araştırmalara, sismik araştırmalara vb. gibi aklımıza gelebilecek birçok alanda uygulama imkanı bulan bir teknoloji olarak hayatımızın merkezinde yeralması sürpriz olmayacaktır.  Aşağıda bazı örneklerinide görebileceğiniz IoT uygulamaları çok yakın zamanda daha fazla yaygınlaşacak ve bir çok alanda insanların işlerini kolaylaştıracaktır.

İlk örneğimiz bir akıllı şehir uygulaması olan “Barcelona Smart City” uygulamasıdır.  Bu uygulamada akıllı şehir konseptinde nesnelerin birbirleri ile olan iletişimleri ve nesneler arası iletişiminde olabildiği, bu internet erişimi ve nesnelerin birbirleri ile olan ilişkisel koordinasyonuna bağlı olarak  şehir yaşamını daha yaşanılabilir, insan yaşamını daha sağlıklı bir şehir olmasını sağlayabilir ve gereksiz trafik ve karmaşadan arındırılarak daha düzenli bir şehir yaşamı sunmayı hedeflemiş ve bu alanda da örnekteki uygulama büyük başarı sağlamıştır.

Akıllı Şehit

Kaynak:https://www.finoit.com/blog/role-of-internet-of-things-for-smart-cities-challenges-of-iot/

Bir diğer örnek uygulama ise “Smart Buildings” uygulaması; Bu uygulama örneğinde de şehir yaşamının ana parçalarından olan binaların nasıl akıllı yapılabileceği ve bu yapılarda uygulanacak akıllı çözümlerin insan yaşam kalitesi ve ihtiyaç dışı harcanan, enerji, su, havalandırma sistemlerinin daha akıllıca yöntemlerle yönetilmesi ki akıl dediğimiz metayı bu uygulamalarda yürüten çalışmalar ilgili yapay zeka algoritmaları ile eğitilmiş yapay modeller ve bu modellerin uygulanması bununla birlikte en optimum çözüm ile istenilen yaşam kalitesinde ve kullanışlılıkta doğa dostu, bütçe dostu ve çevre dostu binalar(yeşil binalar) inşa edilebilmektedir.

Akıllı Binalar

Kaynak:Link

Üçüncü örneğimiz “Otonom Araçlar” Uygulaması; Son yıllarda otomobillerimiz, hız sabitleyici, GPS navigasyon sistemlerinden bluetooth bağlantısı ile açılan kapılar , camlar ve park sensörlerine kadar gelişen teknolojilerle birlikte adım adım ilerliyor. Ulaşım açısından IoT hakkında konuşurken, muhtemelen akıllı arabaları ve otonom (veya sürücüsüz) araçları duymuşsunuzdur. Arabaların insan yardımı olmadan kendi kendilerine gidebilmesi kavramı artık bir gerçek. Yollardaki otonom araçlar daha gerçek hale geldikçe, yaşam şeklimizide bu anlamda değiştireceklerdir.

Sürücüsüz Araçlar

Kaynak:Link

Otonom araçlar denilince ilk akla gelen sürücüsüz arabalar olsa da bugün kullanımda olan İnsansız Hava araçları(IHA), Silahsız Hava Araçları(SiHa), Sürücüsüz Kamyonlar, Sürücüsüz Otomobiller, Sürücüsüz Deniz Altı gemileri gibi bir çok örnek alanı olan otonom sistemler birçok alanda hayımıza girmiş ve diğer alanlarda da hızlıca yaşamın bir parçası olma yolunda yoğun çalışmalar devam etmektedir, tüm bu otonom araçlarda otonomluğu sağlayan verileri toplayan araçlar sensörlerdir (IoT) ve bu sensörlerden gelen verileri anlık olarak değerlendirip aksiyon alan yapay zeka algoritmaları ise otonomluğun diğer parçasını tamamlayan  yazılımlardır.

Yerli, İha,Siha

Kaynak:Link

Diğer bir yaşam alanı olan tüm beslenme kaynağımızı üretmek için yoğun bir şekilde çalışılan tarım alanıda Nesnelerin Interneti(IoT) nin kullanıldığı bir alan, belki duymuş olabilirsiniz, akıllı tarım (smart agriculture) uygulamaları hayatımıza her geçen gün daha fazla girmekte,  akıllı tarım uygulamaları ile seralar, tarlalar, tarladaki toprak nemi, hava şartları kontrol edilerek sulama işlemlerinin yapılması, seralarda ısıtma, havalandırma, ışıklandırma sistemlerinin tam otonom bir şekilde yapılması ile tarım alanında da Nesnelerin Interneti uygulamalarının aktif bir şekilde kullanıldığını görebiliyoruz.

Akıllı Tarım, Akıllı Mandıralar

Kaynak:Link

Son uygulama örneği olarak Sağlık(Healthcare) alanında kullanılan Nesnelerin Interneti(IoT) uygulaması örneğimiz ile yazımızı tamamlıyoruz, Sağlık alanında bir çok farklı uygulama nesnelerin interneti teknolojileri kullanılarak yaşamın birer parçası olmuş bir çok uygulama bugün hayatımızda aktif olarak kullanılmaktadır, bu uygulama örneklerinden bazıları, kalp ritmi izleme, vücut temel bileşen oranlarını(yağ, su vb) izleme,  engelliler için geliştirilen bazı uygulamalar, spor aktivitelerinde sporcunun performansını izleyip değerlendirme gibi bir çok uygulama örneği mevcuttur.

Akıllı Sağlık Sistemleri

Kaynak:Link

Yukarıda örnekleri ile anlamaya çalıştığımız IoT dünyasındaki uygulamalar bu örnekler ile sınırlı değil, ihtiyaç duyulan ve internet bağlantısı ile verilerin alınabileceği, yapay zeka algoritmaları ile verilerin değerlendirilerek anlamlı çıktılar üretilebileceği nice uygulama örneğinden bahsedebiliriz, tabi bu uygulamalar endüstride, sağlıkta, eğitimde, tarımda, savunma alanında vb. gibi farklı farklı alanlarda olduğu gibi, alana özgü çalışma örnekleri de olacaktır. Bugün belki henüz yolun başında olduğumuzu ancak yakın gelecekte daha fazla örnek ile karşılacağımızı, geliştirilen uygulamalar referansında baktığımız zaman çokta uzak bir gelecekten bahsetmediğimiz anlaşılacaktır.

IoT, Nesnelerin İnterneti
Kaynak:Link

Verilen örnekler ve çalışma alanlarından oluşabilecek birer kıvılcım ile yeni fikirler oluşabildi ise yazı amacına ulaşılmıştır. Faydalı olması dileğiyle…

Sağlıklı günler dilerim.

 

Data Science Earth

Data Science Earth ekibi, üst düzey Veri Bilim çözümleri üretmek amacı ile toplanmış akademisyenler ve uzmanlardan oluşmaktadır. Öncelikli olarak veri bilincini geliştirmeyi ve küreselleşen rekabet ortamında verinin gücünün doğru kullanılmasını sağlamayı amaçlamaktadır.

Sponsor

QuestionPro 35 farklı soru seçim özelliği ile anket çalışmalarımıza güç katmaktadır.